Posting 16

 

14. august 2006 – San Miniato Basso (320 km tilbage)

 

Jeg er nu på sidste del af ruten, Via Francigena, som jeg stødte til ved Sarzana den 6. august – men først et par overskrifter, som ’kunne have været’.

1.           ”Pilgrim arresteret for at vandre på forbudt vej”
Som jeg nævnte i min sidste posting, havde jeg besluttet at fortsætte langs kysten i stedet for at gå ind i landet til Pontremoli. Det gik fint så langt som til Sestri Levante, hvor jeg gik på Via Aurelia hele tiden. Men her går Via Aurelia ind i landet. Kort efter Sestri går man ind i et område, der kaldes Cinque Terre, som byder på en række naturskønne vandrestier. Først ville jeg prøve at gå ad en af disse, men da jeg købte et detaljeret kort over området, bemærkede jeg, at der stadig var en kystvej. Fordi jeg var doven, besluttede jeg at støde til den uden for Sestri. Altså gik jeg ned til kystvejen, og efter at være kommet til landsbyen ved kysten, hvis navn jeg ikke husker (og jeg har sendt kortet hjem!), begav jeg mig af sted på vejen. Den førte til en tunnel med trafiklys. Jeg kunne se, at der ikke var nogen gangsti eller beskyttelse mod trafikken, som der havde været ved andre tunneler, og trafikken var ensrettet og trafikreguleret. Der var rødt lys, men jeg gik alligevel ind. Jeg synes, folk kiggede underligt på mig, men jeg ignorerede det. For der var en anden person til fods foran mig.

 

Jeg nåede enden af tunnelen, og der var kun et kort stykke vej, før den næste tunnel startede. Nu kunne jeg ganske tydeligt se, at der ved indkørslen til den næste tunnel var et skilt, der sagde ’Adgang forbudt for fodgængere og cyklister’. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Kortet viste, at den sti, jeg oprindelig havde tænkt mig at gå på, faktisk stødte til denne, så jeg besluttede at gå videre og komme frem til den. Den næste tunnel var lidt længere og trafikken hurtigere. Jeg nåede den tredje tunnel, og som jeg gik der, kunne jeg høre støjen fra bilerne, men heldigvis var der en vigeplads. Jeg gik ind på den, og var glad for, at jeg gjorde det, eftersom trafikken var blevet tættere og kørte temmelig hurtigt forbi. Det var en ganske lang tunnel, og jeg begyndte at tælle skridtene mellem vigepladserne, så jeg vidste, om jeg skulle løbe fremad eller tilbage, når jeg hørte bilerne. Jeg huskede pludselig at have set nyheder med et videoindslag om et sammenstød i en tunnel, så fra da af spekulerede jeg på, om jeg blev optaget på video, og om det italienske politi snart ville være her og føre mig bort!

 

Jeg drog et lettelsens suk, da jeg nåede enden af den tredje (og ganske lange) tunnel og kunne se den sti, som jeg skulle følge – og min exit fra den forbudte vej.

 

2.           ”Pilgrim tvunget til at tilkalde redningstjenesten”
Fra den forbudte vej tog jeg stien op, skønt den var mere tilvokset, end jeg havde forventet. Den gik op og op og stødte til sidst til en anden og større sti, som i begyndelsen var bredere og lettere at gå på end den, jeg lige havde gået ad. Opstigningen fortsatte, men til min gru gik stien over til at være klippestykker. Det var egentligt ikke særlig højt oppe, kun ca. 300 m, men stadig et ganske brat dyk ned til havet, og nu var der ingen sti. Der var rigtig mange vejmarkeringer, og det var mere et spørgsmål om at gå i den rigtige retning end at følge en sti. Jeg er de mennesker taknemmelig, som har stået for markeringerne, for de var meget tydelige og hyppige. Jeg prøvede ihærdigt ikke at tænke på, hvordan turen ned ville være. Jeg vidste jo, at jeg skulle tilbage til havniveau for at komme til min destination. På et tidspunkt, hvor jeg prøvede at komme op ad en skråning ved at bruge mine hænder til at gribe fat i hvad som helst, der kunne hjælpe mig, hang det øverste af min rygsæk fast i en lavthængende gren, og jeg var lige ved at falde bagover. ”Det var det”, tænkte jeg ved mig selv. ”Ikke flere naturskønne kyststier til mig!” Jeg får stadig gåsehud, når jeg tænker på, hvad der kunne være sket!

 

Omsider blev det mere fladt, og klippestykkerne blev afløst af jord, og man kunne ane en sti. Desværre kom der endnu en opstigning! På trods af udsigten til mere klatring besluttede jeg at holde en formiddagspause. Det var blevet overskyet, og det var en smule køligt, og mit tøj var vådt af sved. Jeg tog min bluse og shorts af for at lade dem tørre og hyllede mig ind i den fleece lagenpose, som jeg havde købt for et stykke tid siden, da jeg opdagede, at silkelagenposen ikke var nok (jeg havde sendt min rigtige sovepose hjem fra Aix-en-Provence for at spare på vægten).

 

Jeg sad lunt og godt pakket ind i fleecen og gumlede på oliven, appelsiner og chips. Netop da fløj en militært udseende helikopter hen over mig, og jeg tænkte på, om jeg skulle kalde redningstjenesten for at få hjælp til at komme ned fra denne bakke/bjerg – jeg vidste stadig ikke, hvad der var på den anden side!

 

Efter et godt hvil fortsatte jeg videre, og til min store glæde drejede stien væk fra den næste opstigning og gik rundt om i stedet. Jeg fortsatte forsigtigt ned gennem træerne. Det var en rigtig dejlig tur ned, og til sidst kom jeg ud på en asfalteret vej, som derefter gik meget stejlt ned til Moneglia, hvor jeg nu havde besluttet at stoppe for i dag. Tog den første campingplads, jeg stødte på, som var en med flere stjerner og en tilsvarende pris – man blev flået! Det var den dyreste plads indtil nu, og så var varmt brusebad ikke engang inkluderet, og der var ingen vaskemaskine (jeg havde satset på en kort dag, fordi jeg ville vaske stort). Jeg spildte en masse tid med at vandre rundt i byen på jagt efter et møntvaskeri, men der var kun et sted, som ikke var selvbetjening. Tøjet blev vasket, men det ville tage flere dage. Jeg gik tilbage til campingpladsen og faldt i søvn, men vågnede op, før de mørke truende skyer brød løs i et stormvejr med styrtregn. Jeg strammede bardunerne, og ja, teltet var vandtæt. Jeg var meget lettet. Efter aftensmaden lagde jeg mig til at sove, men vågnede midt om natten, fordi jeg frøs. Så tog jeg mit termotøj på, og det hjalp – og jeg, som  havde overvejet at sende termotøjet hjem!

 

Hændelsen den formiddag med den lavthængende gren overbeviste mig om, at jeg skulle tilbage til Via Aurelia, så jeg indtegnede en vej tilbage til næste dag.

 

3.      ”Efter indtagelse af 5 pint Guinness kan pilgrim ikke finde sin B&B”

Efter Moneglia gik jeg tilbage til Via Aurelia, og det var faktisk meget roligere, end jeg havde forventet. Det var mere som at gå på en B-vej. Der var en meget stejl stigning op til den, og den steg yderligere, så den formiddag gik jeg fra havniveau til mere end 600 m o.h. Mit mål den dag var en anden campingplads, og den viste sig at være den billigste og bedste til prisen indtil nu. Varmt brusebad var inkluderet, og der var en vaskemaskine. Jeg var tidlig nok på den til at kunne nå at vaske og få tøjet tørt. Jeg var godt tilfreds. Beslutningen om at gå tilbage til Via Aurelia så ud til at være den rigtige. Næste dag fortsatte jeg ad Via Aurelia, men forlod den for at gå uden om La Spezia til en by, der hedder Arcola blot 6 km fra Sarzana, hvor jeg vil støde til Via Francigena. Jeg gik ca. 30 km den dag. Jeg ville være stoppet tidligere, men der var ingen hoteller eller campingpladser. Oven i købet blev jeg overrasket af en omgang regn. Dog nåede jeg heldigvis et busskur, mens det var værst. Da jeg til sidst kom til Arcola, var turistbureauet heldigvis åbent. De var behjælpelige med at finde en meget gæstfri B&B til mig, som lå lidt besværligt ca. 1 km op ad en stejl bakke væk fra bymidten. Efter et brusebad gik jeg ned i byen igen for at få noget at spise. Undervejs havde jeg lagt mærke til et skilt, som sagde ’Her sælges Guinness øl’, og eftersom jeg endnu ikke havde prøvet Guinness i Italien, følte jeg, det var min pligt at benytte mig af chancen. Jeg gik ind for at få en enkelt pint, før jeg skulle spise. Bartenderen, som faktisk var medejer af stedet, satte uheldigvis en fantastisk CD med Kerry Set dansemusik på, og jeg var under ingen omstændigheder i stand til at forlade stedet! Jeg bestilte endnu en pint, og en anden medejer kom med et fad med små godbidder. Så kom nogle venner af ejerne ind. Unge italienere, en fyr og hans kæreste og endnu en fyr. Vi havde masser at snakke om, eftersom alle tre havde gjort Caminoen til Santiago forrige år, og de var alle store fans af irsk musik. Barejeren satte så en DVD med Planxty koncerten fra 2004 på. Det var en herlig aften. Senere så vi Pink Floyd dokumentaren på DVD. Jeg drak i alt 5 pints. En af fyrene var så venlig at give mig et lift hjem. (Jeg kunne ikke lide tanken om at skulle op ad den stejle bakke). Men da vi kom til vejen, kunne jeg ikke huske, nøjagtig hvor B&B’en lå. Vi kørte forbi den ind i en blindgyde, men da vi vendte rundt og kørte nedad igen, genkendte jeg den. Klokken var 3, før jeg kom i seng! Heldigvis skulle jeg ikke gå ret langt næste dag, og mærkeligt nok havde jeg ingen tømmermænd. Den mand fører en meget god Guinness.

 

Tilbage til Via Francigena.

Mine erfaringer med den har været meget forskellige. Vejmarkeringerne var i starten ikke-eksisterende eller sporadiske, men siden Montemagno på tredjedagen har skiltningen været meget god, og jeg er ikke faret vild siden! Jeg mødte et par unge italienske pilgrimme, og som det sker på Caminoen til Santiago, skiltes vi og mødtes og skiltes igen uden at udveksle adresser og telefonnumre, men så mødtes vi igen og var lige som gamle venner, der udveksler røverhistorier og om at tage en umarkeret ’alternativ’ rute. Jeg møder dem nok ikke igen, eftersom de er gået forud og ikke holder hviledage, hvorimod jeg har planer om at blive i Siena i 2 dage. Jeg håber at møde dem i Rom, da jeg ankommer ca. en dag senere end dem.

 

Vejret er blevet værre, og jeg blev fanget i en sand tropisk storm for et par dage siden. Temperaturskiftet var en stor lettelse, eftersom jeg var begyndt at tro, at jeg ikke ville nå til Rom. Nogle af de byer, jeg er gået igennem, var meget smukke. Jeg er ked af, at jeg ikke havde mere tid i Lucca. Det er en by med tykke mure og en jordskråning bagved. Man kan gå hele vejen rundt om. Domkirken er smuk at se på med marmorbuer og udskårne bibelske scener. Lidt lige som basilikaen i St. Gilles, hvor informationen sagde, at udskæringerne på ydersiden var en ’bog hugget i sten’. Desværre kom jeg for sent til at se det indre, men det er bestemt et sted, jeg gerne vil besøge igen. Det samme gælder for San Miniato; dog hellere ’Alto’ end ’Basso’. Alto er den gamle by med mure rundt om, beliggende på toppen af en bakke og med en vidunderlig udsigt og et turistbureau med en varm og venlig stemning.

 

Selve vandringen har været en blanding af veje og stier, men i går var der en strækning, som var en original romersk vej, som er restaureret. Det var nu ikke så nemt at gå på brostenene. Men der var en god atmosfære, og der var igen sol og blå himmel, men ikke uudholdeligt varmt. Som jeg gik der, tænkte jeg på, hvor besværligt det må have været at rejse i gamle dage; hvordan umagelige vogne og kærrer må have skumplet hen over stenene.

 

Jeg ved stadig ikke, nøjagtig hvornår jeg kommer til Rom. Jeg laver stadig planen om! Tilsyneladende er de kilometertal, jeg brugte til at udregne distancerne, ikke korrekte – de er kortere end den faktiske distance. Forhåbentlig ved jeg det, næste gang jeg skriver!

 

 

Posting 15                           Posting 17